Pajfrestelse

Har försökt googla källan till detta recept men tyvärr helt utan framgång. Men visst känns det som något du kunde hitta i en Hemmets Journal på 80-talet?

Det hamnade på min tallrik genom att min fru prompt insisterade på att det var gott och att de ätit det ofta när hon var yngre. Från början var jag lite skeptisk för hon har även presenterat rätten Biosupé som något som alla borde äta.

Men det fina med en pajfrestelse är att den kan bli vad du gör den till. Och min version är väldigt god. Den kan serveras som en förrätt eller en lättare middag. Eller så gör du dubbel sats och så är det en riktigt mäktig middag.

Till en paj behöver du:

 • 100 gram smör
 • 2 1/2 dl vetemjöl
 • 1 dl riven lagrad ost
 • 3 krm salt
 • 3 msk kallt vatten

Knåda ihop allt och tryck ut i en pajform. Låt stå kallt i 30 minuter och ta sedan fram och pensla pajen med ett uppvispat ägg. Sätt ugnen på 200°C och grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter. Låt skalet stå kallt tills det är dags att äta.

Montering och servering

Nu börjar det roliga. Vad ska du ha på din paj? En pajfrestelse blir som sagt vad du gör den till. Obligatoriskt hos oss är en créme fraichesås med pepparrot och dijonsenap*. Sen massor av extra riven pepparrot på toppen. Så mycket att ögonen tåras och bihålorna blir renare än renast. Annat vi brukar ha på är:

 • Kokt ägg
 • Strimlad purjolök
 • Avokado
 • Vedrökt karré
 • Rökt renstek

* Pepparrotssåsen

 • 3 dl créme fraiche
 • 2 1/2 tsk dijonsenap
 • 1 msk färskriven pepparrot

Rör ihop allt och smaka av med salt och peppar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *